Vauvan.com

Oletko raskaana? Voit seurata sikiön kehitysvaiheita ja saada hyödyllisiä pikavinkkejä raskausajasta siirtymällä osoitteesta www.raskauslaskuri.com löytyvään Raskauslaskuriin. Sama sivusto tarjoaa myös näppärän ovulaatiolaskurin. Molemmat "raskaustyökalut" ovat tietenkin täysin ilmaiseksi käytettävissä, eivätkä ne vaadi minkäänlaista rekisteröitymistä tms.

Vaukirja

Vauva oppii nukkuessaan

Vastasyntyneet vauvat oppivat jopa nukkuessaan. Vastasyntyneenä vauvojen kehitys on kovassa vauhdissa. Senpä takia edes yöunien aikana eivät vauvojen oppimiskyvyt "sammu" kehon lepäämisen ajaksi. Tutkijoiden mukaan vastasyntyneet ovat vain muutamia tunteja vuorokaudessa valveilla, mutta aivojen työskentely on ympärivuorokautista. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että vastasyntynyt ihminen yrittää sopeutua ja mukautua siihen uuteen maailmaan, jonne hän äitinsä suljetusta maailmasta pääsi. Floridan yliopiston tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että vauvat ovat kuin informaatiota imeviä sieniä. He hakevat kaikkialta ympäriltään tietoa lakkaamatta. Näin kävi ilmi tutkimuksessa, jossa tehtiin yksinkertaisia testejä yhden ja kahden päivän ikäisille vastasyntyneille. Tutkimukseen osallistui 26 nukkuvaa vauvaa.

Testeissä vastasyntyneille vaaveille soitettiin tiettyjä ääniä ja sen jälkeen vauvojen silmäripsiin puhallettiin kevyesti ilmaa. Parikymmentä minuuttia myöhemmin vauvoista 24 oli oppinut odottamaan, että ilman puhaltaminen on luvassa heti äänen soimisen loputtua. Vauvat olivat siis oppineet painamaan silmiään tiiviimmin kiinni jo ennen varsinaista ilman puhaltamista. Tutkimuksessa huomattiin myös vauvojen aivoaalloissa tapahtuneen oppimiseen viittaavia muutoksia. Tällainen unen aikana oppiminen on sellaista, jota me aikuiset ihmiset emme osaa.

Vauvat ovat meitä aikuisia parempia oppimaan asioita. Tutkimustulokset julkaistiin National Academy of Sciences -julkaisussa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi yritettäessä tunnistaa mikäli vauva ei opi normaalisti — voidaan siis varhaisessa vaiheessa yrittää selvittää onko vauvalla riski olla autistinen tai myöhemmin lukivaikeuksista kärsivä.

Autismi

Autismin aiheuttaa keskushermoston neurobiologinen kehityshäiriö. Autismin synnyn tarkempia syitä ei toistaiseksi tunneta. Miehillä autismi on noin kolme kertaa yleisempi vaiva kuin naisilla. Suomessa on noin 10 000 diagnosoitua autistia.

Lukihäiriö, eli lukivaikeus

Lukihäiriö vaikeuttaa vain lukemista ja kirjoittamista, ei luetun asian ymmärtämistä. Mikäli luetun ymmärtämisessä on vaikeuksia, kyseessä on todennäköisesti laajempi kielellinen erityisvaikeus, johon eivät lukivaikeuden tukitoimet välttämättä auta.